آینده هوش مصنوعی، دنیای جدیدی از امکانات و چالشها را به روی ما میگشاید. با پیشرفتهای شگرف در فناوری های یادگیری ماشین و پردازش زبان طبیعی، شاهد ظهور سیستمهای هوش مصنوعی خواهیم بود که تواناییهای چندوجهی و تطبیقی فوقالعادهای دارند. در این بلاگ از سایت ورلدکت، به بررسی روندهای آینده هوش مصنوعی و تأثیرات آن بر زندگی روزمره خواهیم پرداخت. بیایید با هم به کاوش در این دنیای نوآورانه بپردازیم و آیندهای را که هوش مصنوعی برای ما به ارمغان میآورد، کشف کنیم. این بلاگ از مجله نیویورک تایمز تهیه شده است.
آینده هوش مصنوعی در کوتاه مدت
هوش مصنوعی مولد درحال حاضر قادرند به سؤالات پاسخ دهند، شعر بنویسند، کدهای کامپیوتری تولید کنند و گفتگوهای متنی را ادامه دهند. این فناوریها، که بهویژه در قالبهایی مانند ChatGPT و Bing ارائه شدهاند، به نوعی به عنوان “چتبات” معرفی شدهاند.
اما این وضعیت بهزودی تغییر خواهد کرد. مایکروسافت و گوگل برنامههایی برای ادغام این فناوریها در محصولات خود اعلام کردهاند، بهطوری که به زودی قادر خواهید بود از آنها برای نوشتن پیشنویس ایمیل، خلاصهسازی خودکار جلسات و انجام بسیاری از کارهای جالب دیگر استفاده کنید.
OpenAI نیز یک API یا رابط برنامهنویسی کاربردی ارائه داده است که به شرکتهای فناوری این امکان را میدهد تا GPT-4 را به برنامهها و محصولات خود اضافه کنند. علاوه بر این، OpenAI مجموعهای از افزونهها را از شرکتهایی نظیر Instacart، Expedia و Wolfram Alpha ایجاد کرده که قابلیتهای ChatGPT را به طرز چشمگیری گسترش میدهند.
هوش مصنوعی در میان مدت
بسیاری از کارشناسان معتقدند که هوش مصنوعی میتواند بهرهوری شاغلان را بهویژه در مشاغلی مانند پزشکی، وکالت و برنامهنویسی به میزان قابل توجهی افزایش دهد. با این حال، برخی نیز پیشبینی میکنند که این فناوری ممکن است منجر به جایگزینی برخی مشاغل شود.
زاکاری لیپتون، استاد دانشگاه کارنگی ملون و متخصص در زمینه هوش مصنوعی و تأثیر آن بر جامعه، اظهار میکند: «هوش مصنوعی بر وظایفی که تکراری، فرمولی و عمومی هستند تأثیر خواهد گذاشت. این فناوری میتواند افرادی را که در کارهای تکراری ضعیف هستند، آزاد کند، اما در عین حال تهدیدی برای متخصصان این حوزهها بهشمار میآید.»
مشاغلی که بهوسیله انسان انجام میشود، از جمله رونویسی صوتی به متنی و ترجمه، ممکن است بهسرعت ناپدید شود. بهویژه در زمینه حقوقی، GPT-4 به حدی پیشرفته است که قادر به موفقیت در امتحان وکالت است و شرکت حسابداری PricewaterhouseCoopers نیز برنامهریزی کرده تا یک چتبات حقوقی مبتنی بر OpenAI را به کارکنان خود معرفی کند.
همزمان، شرکتهایی مانند OpenAI، گوگل و متا در حال توسعه سیستمهایی هستند که به شما این امکان را میدهند تا بهسادگی با توصیف خواستههای خود، تصاویر و ویدیوهای فوری تولید کنید. همچنین، برخی شرکتها در حال ساخت ربات هایی هستند که قادرند از وبسایتها و نرمافزارها مانند انسان استفاده کنند. در مرحله بعدی این فناوری، سیستم های هوش مصنوعی ممکن است بتوانند کارهایی مانند خرید هدایا برای تعطیلات، استخدام افراد برای انجام کارهای خانه و پیگیری هزینههای ماهانه شما را انجام دهند.
این تحولات مسائلی زیادی برای فکر کردن به همراه دارد، اما شاید بزرگترین چالش این باشد که پیش از آنکه فرصتی برای درک کامل تأثیرات این سیستمها بر جهان پیدا کنیم، آنها حتی تاثیرگذارتر خواهند شد.
خرید منابع اورجینال هوش مصنوعی
برای علاقهمندان به درک عمیقتر و بهروز از دنیای هوش مصنوعی، سایت ورلدکت منابع بینظیری از کتاب های خارجی و زبان اصلی ارائه میدهد. با دانلود و خرید کتاب هوش مصنوعی خارجی، میتوانید به جدیدترین یافتهها و نظرات کارشناسان برجسته دسترسی پیدا کنید و دانش خود را در زمینه هوش مصنوعی بهروز نگه دارید. به جمع محققان و پژوهشگران جهانی بپیوندید و از فرصتهای آموزشی بینظیر این کتابها بهرهمند شوید.
آینده A.I در بلند مدت
برای شرکتهایی مانند OpenAI و DeepMind، که آزمایشگاهی تحت مالکیت شرکت مادر گوگل است، هدف این است که فناوری را به بالاترین سطح ممکن برسانند. آنها امیدوارند در نهایت به توسعه آنچه که محققان “هوش جامع مصنوعی” یا A.G.I. مینامند، نائل شوند — ماشینی که قادر به انجام هر کاری است که مغز انسان میتواند انجام دهد.
همانطور که سام آلتمن، مدیرعامل OpenAI، سه سال پیش گفت: «هدف من ساخت A.G.I. است که به طور گسترده مفید باشد. همچنین درک میکنم که این ممکن است به نظر غیرواقعی بیاید.» امروز، این ایده کمتر غیرواقعی به نظر میرسد، اما تحقق آن هنوز چالشهای بزرگی دارد.
برای اینکه یک هوش مصنوعی به A.G.I. تبدیل شود، نیاز به درک عمیق و گستردهای از دنیای فیزیکی دارد. هنوز روشن نیست که آیا سیستمها میتوانند با استفاده از روشهای فعلی، مانند فناوریهای مبتنی بر GPT-4، به تقلید از پیچیدگی و گستردگی استدلال انسانی و عقل سلیم بپردازند. احتمالاً به کشفیات جدیدی نیاز خواهیم داشت.
سؤال اصلی این است که آیا واقعاً میخواهیم هوش مصنوعی به این سطح از قدرت برسد؟ و سؤال مهمتر این است که آیا راهی برای جلوگیری از وقوع چنین تحولی وجود دارد؟
خطرات هوش مصنوعی
بسیاری از مدیران هوش مصنوعی بر این باورند که فناوریهای جدیدشان میتوانند زندگی ما را بهبود بخشند. اما برخی از آنها برای سالها درباره سناریوهای تاریکی هشدار دادهاند که در آن، فناوریهای ما ممکن است بهدرستی عمل نکنند یا به شیوههای غیرقابل پیشبینی دستورات ما را اجرا کنند و این ممکن است عواقب جدی به دنبال داشته باشد.
متخصصان هوش مصنوعی از مفهوم «تنظیم» سخن میگویند — یعنی اطمینان از اینکه سیستمهای هوش مصنوعی با ارزشها و اهداف انسانی هماهنگ هستند.
قبل از انتشار GPT-4 شرکت آن ، این فناوری را به گروهی مستقل سپرد تا استفادههای خطرناک آن را شبیهسازی و آزمایش کند. این گروه دریافت که سیستم قادر بود انسانی را بهصورت آنلاین برای عبور از تست Captcha استخدام کند. وقتی از این انسان پرسیده شد که آیا «ربات» است، سیستم بدون تحریک از سوی آزمایشگران، دروغ گفت و ادعا کرد که فردی با نقص بینایی است.
همچنین، آزمایشگران نشان دادند که سیستم میتواند به پیشنهاد خرید سلاحهای غیرقانونی آنلاین و توضیح روشهای ساخت مواد خطرناک از وسایل خانگی بپردازد. پس از اصلاحات OpenAI، این قابلیتها دیگر در سیستم وجود ندارد.
با این حال، حذف کامل تمامی سوءاستفادههای احتمالی غیرممکن است. سیستمهای A.I در هنگام یادگیری از دادهها، مهارتهایی را توسعه میدهند که سازندگانشان هرگز پیشبینی نکرده بودند و پیشبینی چگونگی اشتباه پیش رفتن پس از استفاده وسیع از آنها دشوار است.
جک کلارک، بنیانگذار و رئیس سیاستهای شرکت Anthropic، که در سان فرانسیسکو مشابه این فناوری را توسعه میدهد، میگوید: «هر بار که سیستم هوش مصنوعی جدیدی ایجاد میکنیم، نمیتوانیم به طور کامل تمام قابلیتها و مشکلات ایمنی آن را شناسایی کنیم و این مشکل به مرور زمان بدتر میشود.»
OpenAI و غولهای فناوری مانند گوگل تنها کسانی نیستند که این فناوری را بررسی میکنند. روشهای مورد استفاده برای توسعه این سیستمها بهخوبی شناخته شده و سایر شرکتها، کشورهای مختلف و آزمایشگاههای تحقیقاتی ممکن است با احتیاط کمتری به این فناوری نزدیک شوند.
سخن پایانی
کنترل فناوری های خطرناک هوش مصنوعی نیازمند نظارت جامع و بینالمللی است. با این حال، کارشناسان نسبت به این موضوع خوشبین نیستند.
آویو اووادیا، محقق مرکز برکمن کلاین در دانشگاه هاروارد و از اعضای تیم آزمایش GPT-4 پیش از انتشار، میگوید: «ما به یک سیستم نظارتی جهانی نیاز داریم، اما نمیبینم که نهادهای دولتی موجود قادر به مدیریت این مسئله با سرعت لازم باشند.»
بیش از ۱۰۰۰ نفر از رهبران و محققان فناوری، از جمله ایلان ماسک، از آزمایشگاههای هوش مصنوعی خواستهاند که توسعه پیشرفتهترین سیستمها را متوقف کنند و در نامهای سرگشاده هشدار دادهاند که این ابزارها «خطرات عمیقی برای جامعه و بشریت» دارند.
در این نامه تأکید شده است که توسعهدهندگان هوش مصنوعی «در یک رقابت غیرقابل کنترل برای ساخت و بهکارگیری ذهنهای دیجیتال قدرتمندتر گرفتار شدهاند که حتی سازندگانشان نیز نمیتوانند آنها را درک، پیشبینی یا بهطور قابلاطمینان کنترل کنند.»
برخی از کارشناسان نگران خطرات فوری هستند، از جمله گسترش اطلاعات نادرست و ریسک وابستگی به این سیستمها برای مشاورههای پزشکی و احساسی نادرست یا مضر.
در عین حال، برخی منتقدان، که بخشی از جامعه آنلاین وسیع و تأثیرگذار «رشنالیستها» یا «فراگیران مؤثر» هستند، معتقدند که هوش مصنوعی ممکن است در نهایت به نابودی بشر منجر شود. این نگرش نیز در نامه به وضوح مشهود است.